Protectia solara cu rulouri exterioare din aluminiu este la moda in zilele noastre. Dar ce fel de material este cel care face ca utilizarea acestor accesorii practice sa fie atat de avantajoasa?
Ce este aluminiul si care sunt avantajele sale in constructii
Aluminiul este unul dintre metalele usoare si a fost descoperit pentru prima data in secolul al XIX-lea. Este al treilea element chimic cel mai comun din scoarta terestra, reprezentand mai mult de opt procente.
Astazi, aluminiul este unul dintre cele mai importante materiale la nivel mondial si nu se gaseste doar in rulourile exterioare, ci si in numeroase obiecte folosite in mod cotidian. De asemenea, este folosit la productia de tabla, tevi si multe alte produse semifabricate. Cu toate acestea, aluminiul nu este disponibil in forma sa pura, ceea ce este probabil principalul motiv pentru descoperirea sa atat de tarzie.
De ce sa alegem rulouri din aluminiu
Aluminiul face ca rulourile exterioare sa fie durabile si foarte rezistente la intemperii. Asigura o buna izolare termica si fonica, iar protectia impotriva efractiei se afla la cote inalte.
Merita alegerea rulourilor din aluminiu in locul celor de PVC? Multi experti in constructii raspund afirmativ la aceasta intrebare, deoarece aluminiul ofera o gama intreaga de avantaje care nu se gasesc la rulourile din PVC.
Aluminiul este considerat un material de top cu un motiv bine intemeiat. Protejeaza temperatura din interiorul casei la fel de bine cum este protejata in sticlele tip termos folosite sa pastram sucul rece sau cafeaua fierbinte. Sistemele de rulouri din aluminiu beneficiaza si ele de aceasta proprietate speciala a acestui metal atat de versatil.
Datorita proprietatilor sale izolante si reflexiei puternice a caldurii, aluminiul este un material izolator ideal. Protejeaza bine caldura si asigura o clima buna in interiorul casei. Aceste proprietati permit rulourilor din aluminiu sa fie folosite pe tot parcursul anului fara probleme.
Un test de temperatura efectuat in 2009 la centrul de testare Rosenheim (Germania) pentru elemente de constructie, in care a fost simulata situatia climatica dintr-o sera, demonstreaza in mod impresionant cat de bun este aluminiul in ceea ce priveste izolarea termica.
Daca razele soarelui arzator de vara loveste peretele fara protectie al unei case timp de o zi, interiorul va fi inabusit cu temperaturi de 38 °C si chiar mai mult. In schimb, rulourile exterioare din aluminiu au mentinut temperatura din interiorul aceleiasi case la un nivel confortabil de 22 °C, in aceleasi conditii. Desigur, rulourile din aluminiu nu numai ca au acest efect pozitiv asupra climei incaperii respective, ci si in orice alta camera ale carei ferestre au fost echipate cu ele.
Protectie si securitate
Rulourile din aluminiu impresioneaza nu numai prin protectia excelenta la supraincalzire, dar ofera si o protectie foarte buna impotriva intemperiilor, ceea ce devine din ce in ce mai important in contextul schimbarilor climatice din ultimii ani. Furtunile, ploile abundente si grindina pun rulourile din aluminiu sub presiune, iar acest metal le poate face fata foarte bine. Materialul este mult mai stabil decat PVC-ul, ceea ce aduce si avantaje in ceea ce priveste protectia impotriva efractiei. Spre deosebire de modelele din PVC, rulourile din aluminiu care au dispozitiv anti-ridicare sunt extrem de greu de deschis din exterior.
Alte avantaje ale aluminiului
Aluminiul are note maxime si cand vine vorba de usurinta de ingrijire, fiind mult mai usor de curatat decat PVC-ul si nu necesita agenti speciali. Un alt avantaj al aluminiului, care este adesea subestimat, este rezistenta la foc. Aluminiul nu este inflamabil si are o temperatura de topire de peste 600 °C.
Materialul puncteaza si in ceea ce priveste protectia mediului. Poate fi reciclat complet, folosindu-se doar 5% din energia necesara pentru a produce aceeasi cantitate de aluminiu de la zero. Rulourile din aluminiu pot fi topite ori de cate ori se doreste si devin produse noi fara nicio pierdere a calitatii. Economiile de energie din reciclare sunt enorme.
Aluminiul are multe avantaje in industria constructiilor. Bun articol, felicitari!